Kopmosegaard

Økologisk landbrug

Kaniner

En dag sad vi og snakkede om mad og kom til at tale om at når vi rejste sydpå så fik vi tit kanin, og en brød ind ja han kunne huske at i hans barndomshjem fik de ofte serveret kanin, men kanin har ikke været på menukortet i mange år ja måske i 50 år her i Danmark.

Det er egentlig en synd og skam for kanin er meget velsmagende og meget vitaminrigt, har et højt indhold af omega3 fedtsyre, samt at det er fedtfattigt og proteinrigt.

Der er nogle private kaninavler i Danmark men de er alle hobbyavler og har dem primært til udstilling, og kaniner holdes primært af dem og så børn der har dem som kæledyr. Kaninen er jo et sødt dyr.

Vi har dem så de lever så naturligt som muligt, men samtidig spiser vi dem med god samvittighed, i det vi ved, at det liv, de har levet, har de fået så optimale livsbetingelser som det er muligt. Naturligt foder masser af udendørsplads, lever ikke i et lille bur. Vi har indhegnet et område på 250 m2 og lagt et fuglenet over således at rovfuglene ikke tager dem, så de kan gå så trygt som muligt. Hver hun kanin har sit eget hus hun kan gå ind og ud af som det passer hende.

Han kaninen bor i en parcel for sig, hvor han får jævnligt dame besøg, tiden imellem er til restitution, mad og søvn.

Når hun kaninen har været på besøg hos hannen går der 30 dage og 3 timer og 3 minutter, så føder hun et kul unger som regel ca. 8 stk.

Vi kan se ,at hun begynder at gøre sig klar en dagstid før, ved at hun plukker ulden af på maven således at patterne er frie og klar til de nyfødte unger. Det er vigtigt at ungerne får modermælk straks.

Ulden hun plukker af bruger hun til at lave en rede til de nyfødte nøgne unger. De har brug for varme og hunnen er ikke ved dem hele tiden faktisk kun de 2 gange i døgnet hvor ungerne die ved hende og det tager ca. 5 min. Ungerne er blinde når de bliver født

Det tage ca. en 7 -8 dage så kan ungen se og den er også begyndt at lave pels, men de forlader ikke reden de første 2 uger og det er meget praktisk for så ved ungerne også hvor maden bliver serveret, kommer en unge ud af reden risikere den at dø af sult idet moderen ikke går rundt og leder efter den når hun er klar til at give bryst. Det går stærkt så det er bare om at holde sig til for ellers er der ingen mad den dag.

Efter 2 uger begynder ungerne så småt at udvide deres territorium og undersøge den store verden, og begynder at spise fast foder, efter 3 uger kan ungerne klare sig ved grønt og frisk vand. Efter 8 uger er ungerne klar til at komme i børnehave hvor de går sammen med jævnaldrene unger, og moderen klar til at komme på besøg hos hannen igen.

Når ungerne er ca. 16 uger gamle er de klar til at blive slagtet.

Det kan lyde brutalt men Kaninen er et byttedyr.

2 kaniner = 1300 kaninunger på 12 måneder Kaniner har ikke selv et følelsesmæssigt behov for at få unger. Kaniner er byttedyr og hele 2/3 af alle kaninunger i naturen dør inden de er 1 år gamle. For at sikre artens overlevelse har kaniner derfor et naturligt instinkt for hele tiden at reproducere, men det er ikke styret af følelser.

En hunkanin og hendes unger kan i løbet af et år tilsammen producere 1300 unger. I løbet af 5 år vil antallet af kaniner været eksploderet til ikke mindre end 94 millioner! Det er naturligvis et tænkt eksempel, men ikke desto mindre siger det en hel del om kaninens reproduktionsevne.
Så i stedet for at lade rovdyrene spise dem, spiser vi dem selv og lader dem indgå i vores fødekæde.

Vi har racerne Fransk vædder, California og Hvid Dansk landkanin.

Copyright © 2014.Kopmosegaard, Davinde skovvej 64, 5220 Odense SØ Tlf. 25168232